Debatindlæg bragt i Børsen den 6. maj på vegne af Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Ole Heinager, Formand for Danske Erhvervsskoler og -gymnasier – Lederne og Henrik Fugmann, formand for TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Hvis flere danskere fremover skal vælge en elbil, og mere af den kollektive trafik skal køre på strøm, har vi brug for elektrikere til at udbygge elnettet, opsætte ladestationer og solceller.
Vi har også brug for struktører og tømrere, som kan renovere og skabe bæredygtigt byggeri med mindst muligt aftryk på miljøet og mange andre håndværkere til at installere fremtidens grønne løsninger.
Men lige nu ser vi desværre ind i et kæmpe problem: Virksomhederne kommer til at mangle hænder til at sikre visionen om 70 procent CO2 reduktion i 2030.
For den grønne omstilling står og falder med, om vi kan skaffe den nødvendige arbejdskraft, og her har vi som samfund ikke været gode nok til at fortælle om de grønne job, og den kæmpe betydning de faglærte har for en mere bæredygtig fremtid.
Ifølge en rapport fra COWI, lavet for Dansk Energi, kræver den grønne omstilling i gennemsnit 29.000 fuldtidsjob om året de næste år frem mod 2030.
Derfor skal vi have flere unge til at tage en erhvervsuddannelse og vise dem, at de med deres fag kan gøre en afgørende forskel for klimaet.
Men alt for få søger ind på en erhvervsskole. I København er det kun ca. 11 procent af afgangseleverne i folkeskolerne, og på landsplan er det knap 20 procent. Det er langt fra målsætningen i erhvervsskolereformen på 25 procent i 2020.
Københavns Kommune lancerer derfor i denne uge en kampagne om, at den grønne omstilling har brug for flere hænder.
Plakater og SoMe-opslag skal åbne de unges øjne for erhvervsuddannelserne og de mange fremtidsmuligheder.
Samtidig er der mange ledige uden en uddannelse i København, og kampagnen skal også pege nogle af dem i retning mod erhvervsuddannelserne som første skridt i en rekrutteringsproces, der kan bruge støtte fra alle kanter.
Og der skal være en endnu større grøn bevidsthed i erhvervsuddannelserne, der skal lokke flere til, så arbejdsgiverne har de hænder, de skal bruge for at dreje Danmark i den grønne retning.
Her har vi brug for de unges lyst til at forandre verden, forældrenes hjælp til at vejlede i at træffe de gode valg og så virksomhedernes evner til at tilbyde gode job.
Det er ikke for sent!