Dagens nye vismandsrapport spår om afdæmpet vækst, men udkommer i en usikker tid, hvor vi ser ind i potentielt fortsatte store prisstigninger og en rekordlav forbrugertillid samt inflationsprognoser, som opjusteres måned efter måned. Derfor frygter TEKNIQ Arbejdsgiverne, at vismændene ser for let på trusselsbilledet.
“Danmark står et godt sted, men selvom beskæftigelsen er høj lige nu, er der mange usikkerhedsmomenter, som lurer. Vi håber naturligvis, at vismændenes antagelser holder, men vi skal også være klar til at se risiciene i øjnene og handle på det reelle risikobillede,” vurderer Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i landets tredjestørste arbejdsgiverorganisation, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Det Økonomiske Råd – i daglig tale de økonomiske vismænd – forventer en opbremsning i væksten i 2022 og 2023 efter meget høje vækstniveauer i 2021, som bl.a. skyldtes genoprejsningen fra coronakrisen. Ligeledes vurderer de, at inflationen vil falde til et mere normalt leje, og beskæftigelsesgabet vil mindskes.
”Vi lever i dag i en verden, hvor coronaen stadig truer, hvor krig raser på europæisk jord, hvor forsyningskæderne er pressede, samt hvor Kinas skrappe zero-case-policy overfor coronatilfælde rammer den samlede verdens vareforsyning, og kan være med til at forværre materialemanglen yderligere,” siger Troels Blicher Danielsen.
“Så selvom vismændene italesætter, at der er et øget risikobillede fx med stigende energi- og råvarepriser, er det nogle meget håbefulde, men måske også lige lovligt optimistiske antagelser, der ligger til grund for deres økonomiske fremskrivning – fx, stiger risikoen dag for dag for, at der bliver lukket for gassen fra russisk side. Derfor skal vi ikke slække på ambitionerne om at sætte yderligere fart på den grønne omstilling af Danmark,” siger han.
Som eksempel nævner han Regeringens planer for CO2-afgifter til landets virksomheder som en del af svaret på at skabe en incitamentsstruktur for virksomhederne til at blive mere grønne. Vismændene adresserer i deres rapport vigtigheden af, at en CO2-afgift skal være ensartet på tværs af brancher. Et budskab, som også TEKNIQ Arbejdsgiverne har fremført tidligere.
“Det er helt centralt at de små og mellemstore virksomheder ikke betaler mere, for at nogle andre kan slippe lettere. Samtidig skal det samlede skattetryk på virksomhederne ikke stige. For hvis vi forringer eller sår tvivl om rammevilkårene for virksomhederne, reducerer det lysten til og mulighederne for at investere i nye produktionsmetoder, som kan give både produktivitetsgevinster og forbedret konkurrenceevne,” siger Troels Blicher Danielsen.