Introduktion
Velkommen til Servicelederuddannelsens modul 3, Jura, Overenskomst & Arbejdsmiljø.
Modulet består af tre dele:
Del 1 handler om Jura i hverdagen.
Her får du en grundlæggende viden om nogle af de juridiske problemstillinger, som du møder i dit daglige arbejde som serviceleder.
Du lærer, hvor du skal være opmærksom, når du udarbejder tilbud, samt indgår aftaler og kontrakter på virksomhedens vegne.
Du hører om de juridiske forhold i forbindelse med udførelse af arbejdsopgaver under service- og rammeaftaler, og du lærer om behandling og håndtering af reklamationer og klager, samt hvordan du håndterer kunder, som ikke betaler, eller har indsigelser mod fremsendte fakturaer.
Del 2 er Kend mulighederne i overenskomsterne.
Denne del handler om de muligheder som overenskomsterne - elektrikeroverenskomsten, Industri- og VVS-overenskomsten, samt VVS-overenskomsten - rummer for at skabe mere fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen gennem indgåelse af lokalaftaler, og regler om fleksibel arbejdstid.
Du lærer også om reglerne for rejse- og udearbejde, som fylder meget i en serviceafdeling, og ofte er årsag til tvister og konflikter.
Del 3 handler om Det gode arbejdsmiljø.
Et godt arbejdsmiljø, fysisk såvel som psykisk, er forudsætningen for at drive en effektiv og velfungerende serviceafdeling, skabe et godt omdømme for virksomheden, og tiltrække og fastholde kvalificerede medarbejdere.
En del af arbejdsmiljøområdet er lovbundet, og det er dit ansvar som leder at sikre, at de regler og rammer der gælder for arbejdsmiljø efterleves i hverdagen.
I denne del af e-læringen lærer du om kravene i Arbejdsmiljøloven, som naturligvis skal overholdes, herunder krav om risikovurdering og APV (Arbejdspladsbrugsanvisning).
Du lærer også om, hvordan du som leder skal instruere dine medarbejdere om gældende regler og rammer for arbejdsmiljø, og gennem tilsyn sikre, at de overholdes.
Til hver del af modulet er der en række tjek-spørgsmål, som du bedes besvare skriftligt, og medbringe til undervisningen på modul 4.
Det er vigtigt, at du bruger tid på at besvare spørgsmålene omhyggeligt, da de er en god "tjekliste" til dig selv på, at du har forstået indholdet korrekt.
Du bliver naturligvis hverken juridisk ekspert, eller ekspert i arbejdsmiljø, når du har gennemgået modulet. Det er heller ikke meningen.
Meningen er, at du får en grundlæggende viden om de regler og rammer, som gælder på hvert af de tre områder som modulet handler om.
En viden, som du kan bruge direkte i dit daglige arbejde som serviceleder, så du ved, hvad du skal, må og kan gøre indenfor de eksisterende rammer, samt - ikke mindst - hvor der er opmærksomhedspunkter og faldgruber, så du kan søge råd og vejledning, enten fra specialister i virksomheden, eller hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Sådan arbejder du med e-læringen
E-læringen gør, at du kan arbejde fleksibelt med din læring hvor og når det passer dig.
Du skal bruge din viden fra dette modul på modul 4, og det er vigtigt at du er godt forberedt, da der ikke på Modul 4 er afsat tid til repetition.
Vi anbefaler at du arbejder med e-læringen på følgende måde:
- Download alle slides til modulet i download-boksen øverst i næste spalte. Slides er i PowerPoint format, så du kan overføre dem til din PC og skrive noter elektronisk. Du kan naturligvis også vælge at udskrive slidesene, hvis du foretrækker at have dem på papir, og skrive noter i hånden.
- Download tjek-spørgsmålene (Word-dokument) til hele modulet. Der er spørgsmål til alle tre dele og alle afsnit i hver del. Når du svarer på dem, hjælper du dig selv til at huske, hvad du har lært.
- Gennemse videoerne til de enkelte dele af modulet. Du bestemmer selv i hvilket tempo, og i hvilken rækkefølge du vil arbejde med videoerne. Se og gense dem, indtil du føler, at du har helt styr på indholdet.
- Tag noter, og skriv dine eventuelle spørgsmål ned undervejs, så du kan få svar, enten ved at kontakte underviserne, eller når I mødes til den fysiske undervisning på modul 4.
- Besvar tjek-spørgsmålene efter hvert afsnit. Genbesøg videoerne for at tjekke dine svar, eller hvis der er spørgsmål, som du ikke kan svare på. Svarene på de enkelte spørgsmål skriver du ind i Word-dokumentet, og medbringer på modul 4.
- Via brugerstatistikken følger underviserne løbende med i, hvor meget den enkelte kursist arbejder med e-læringen. Det gør vi for at sikre, at alle kursister er på niveau, får udbytte af undervisningen, og er godt forberedt til modul 4.
Rigtig god fornøjelse med e-læringen!