-
El
Erhvervslivet har igen fået mod på at sætte solceller op, da priserne er faldet. Landsdækkende tal peger dog på en mindre vækst, der ligger langt fra de gyldne tider for knap 10 år siden.
Store lagerhaller med flade tage er oplagte at montere solceller på for at sikre et grønnere elforbrug. EL:CON oplever i stigende grad, at flere virksomheder vælger at investere i solceller, når de skal renovere eller bygge nyt.
- Det er simpelthen blevet billigere og billigere at få solceller over de sidste år. Jeg har set en opgørelse, hvor prisen er halveret siden 2012. Og det er klart, at det så bliver mere interessant for kunderne, eftersom solcellerne tjener sig selv hjem hurtigere og kræver en mindre investering, siger Morten Nørgaard, entreprisechef i EL:CON, i en pressemeddelelse.
Udviklingen går på to ben: økonomi og grøn branding.
- Vi ser mere og mere, at der kommer forespørgsler på solcelleanlæg som del af byggeprojekter eller renoveringer af store bygninger med flade tage. For nogle sker det af grønne hensyn, og for andre handler det om at spare på elregningen, siger Morten Nørgaard.
På vej men langt fra toppen
- Samtidig er elprisen steget meget, så anlæggene tjener sig hurtigere hjem. Selvfølgelig svinger elpriserne, men jeg tvivler på, at den kommer helt i bund igen, siger Flemming Vejby Kristensen, formand i Dansk Solcelleforening.
Ser man på statistikkerne over solcelleanlæg i Danmark, så er der stadig langt fra de gyldne tider i starten af 2010’erne, hvor solcellerne blev båret frem på vinger af meget fordelagtige støtteordninger. I 2012 blev der installeret næsten 68.000 anlæg på private hustage, og i 2013 toppede antallet af kommercielle- og industrielle anlæg med 1155 af slagsen. I de følgende år gik bunden ud af markedet, og selvom det har svinget lidt, er der lang vej til toppen. I 2020 blev der opsat 2165 anlæg på hustagene, mens virksomhederne stod for 249 anlæg. Men i modsætning til de private anlæg, så er virksomhedsanlæggene dog på sit højeste niveau siden 2015.
EL:CON oplever interesse fra både offentlige og private aktører og henviser blandt andet til en nylig totalentreprise for Region Syd. Her blev der sat 12.000 kvadratmeter solceller op på sygehus- og psykiatribygningerne i Kolding, Esbjerg og Aabenraa.
- Det er et godt eksempel på, at der kan være stor energigevinst at hente, når man tænker solceller ind. Opgaven for Region Syd er selvfølgelig et forholdsvis stort projekt, men det giver også mening i langt mindre skala, lyder det fra Morten Nørgaard.
Ifølge Dansk Solcelleforening faldt prisen på solcelle-energi med cirka 80 procent fra 2009 til 2018.