-
Industri
-
VVS
Med sitren i kroppen og stor respekt går Aslak Skjøth ind i de kommende OK-forhandlingerne som repræsentant for medlemsvirksomhederne og deres virkelighed. Fem direktører repræsenterer virksomhederne i forhandlingerne.
Efter et sidste forberedende møde i Odense er fem repræsentanter fra industrimedlemmerne i TEKNIQ Arbejdsgivernes overenskomstudvalg nu klædt på til den dag, hvor der kan indkaldes til forhandling af industrioverenskomsten.
Industri-repræsentanterne sidder ikke med direkte ved forhandlingsbordet. Her er det et forhandlingsteam bestående af bestyrelsesformand Henrik Fugmann, der sammen med administrerende direktør Troels Blicher Danielsen og underdirektørerne Linda Nordstrøm Nissen og Maria Schougaard Berntsen, der tager den direkte, tekniske forhandling.
Det sitrer
Overenskomstudvalget er til stede i tilstødende lokaler og følger forhandlingerne tæt. Som repræsentanter for virksomhederne er opgaven løbende at give forhandlingsholdet den nødvendige feedback fra medlemssiden. En af deltagerne er Aslak Skjøth – indehaver af AquaGain med godt 60 ansatte.
- Det er jo et stort ansvar at være med i forhandlingsudvalget, så det er med lidt sitren i kroppen, at man går ind i arbejdet. Vi taler jo om beslutninger og rammer, som får betydning i flere år for alle vores medlemsvirksomheders drift og økonomi. Så jeg har stor respekt for denne rolle, siger direktøren og virksomhedsejeren fra Brørup i Sydjylland.
Blåt øje
Lønmodtagernes udtalte forventninger til dette års overenskomstforhandlinger er helt fremme i direktørens bevidsthed.
- Inflation og dertilhørende lønkrav ligger selvfølgelig i min bevidsthed som virksomhedsejer ved denne forhandling. Spørgsmålet er, om vi kan få dækket de eventuelle øgede omkostninger, som et forlig vil medføre? Eller om vi står tilbage med et blåt øje, fordi vi ikke kan få dækket omkostningerne. Det må endelig ikke blive en gavebod, siger Aslak Skjøth.
Hans virksomhed AquaGain er ekspert i spildevand og slam, drikkevand og biogas. Derudover laves der også leverandørarbejde til metalindustrien.
- Det er min og de andre virksomhedsrepræsentanters rolle at bidrage med vores viden og erfaringer fra hverdagen, når vi skal analysere fordele og ulemper ved forslag fra forhandlingsbordet. Vi betragter selvfølgelig de forskellige forslag med arbejdsgiverøjne, men vi kommer jo også med viden og kendskab til vores medarbejdere og deres hverdag i vores virksomheder. Det spiller vi også ind med, siger Aslak Skjøth.
Bestyrelsen godkender
Det er anden gang, at direktøren er med til at forhandle industrioverenskomsten. Indholdet i de nye overenskomster kan godt udløse lidt kommentarer fra kolleger i andre virksomheder. Men sure opstød i den anledning har Skjøth heldigvis endnu til gode at blive udsat for.
Forhandlingen af industri-overenskomsten imellem TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk Metal er der ingen dato på endnu. Møderne planlægges først, når der er et gennembrudsforlig.
Ud over forhandlingsudvalget spiller TEKNIQ Arbejdsgivernes bestyrelse naturligvis også en stor rolle i overenskomstforhandlingerne. Det er bestyrelsen, der i sidste ende stemmer ja eller nej til det foreslåede forlig fra forhandlingsbordene.
Ud over industri skal der også forhandles overenskomst på el og vvs.
Forhandlingsudvalget suppleret med adm. direktør Troels Blicher Danielsen samt underdirektørerne Linda Nordstrøm Nissen og Maria Schougaard Berntsen