Lønsystemer
Det er ikke særligt tydeligt beskrevet, men vvs-overenskomsten giver mulighed for at aftale præstationsfremmende lønsystemer i form af:
- Kvalifikationsløn, og/eller
- Bonusordning
Kvalifikationsløn
Lokalaftale om kvalifikationsløn bruges i de situationer, hvor virksomheden ønsker mulighed for at belønne medarbejdere med særlige kvalifikationer.
Lønsystemet fungerer bedst, når det er baseret på objektive, målbare kriterier fremfor subjektive vurderinger.
Eksempler på kriterier i et kvalifikationslønsystem kan være:
- Medarbejderens uddannelse (grund- og efteruddannelse)
- Anciennitet
- Evne til at dokumentere udført arbejde, herunder kvalitetssikring
- Fleksibilitet
Præstationsfremmende lønsystemer (bonusordninger)
Lokalaftaler om præstationsfremmende lønsystemer handler om, at virksomheden ønsker mulighed for at belønne medarbejdere som præsterer på et højt niveau.
Præstationsfremmende lønsystemer kaldes også bonusordninger.
Et præstationsfremmende lønsystem fungerer bedst, hvis det er baseret på objektive kriterier som kan måles, eller på anden måde dokumenteres objektivt.
Det præstationsfremmende lønsystem indeholder en række kriterier (helst ikke for mange) som præstationslønnen fastsættes ud fra. Mulige kriterier kan f.eks. være:
- Sparet tid
- Sparede materialer (mindre spild)
- Faktureringsgrad
- Evne til at dokumentere udført arbejde, herunder kvalitetssikring
Præstationsniveauet måles/vurderes f.eks. efter hver lønperiode, månedsvist, eller hver 3. måned, hvor lønnen for den forudgående periode tilrettes, ligesom lønnen for den kommende periode kalkuleres.
Klik på videoen nedenfor og hør Thorkild Bang fortælle om de to typer af præstationsfremmende lønsystemer:
Keep it simple
Det er afgørende, at der ikke indgår for mange parametre i kvalifikationslønsystemet.
En tommelfingerregel siger 3-4 parametre. Eller er der risiko for, at systemet bliver komplekst og svært at kommuniklere og forstå, og at der går "måle-helvede" i det, hvor virksomheden bruger uforholdsmæssigt meget tid og mange ressourcer på at måle og dokumentere, om kriterierne for kvalifikationsløn er opfyldt.
Det er også vigtigt at følge op på, at lønsystemet rent faktisk understøtter de egenskaber blandt medarbejderne, som virksomheden ønsker at fremme.
Det er derfor en god idé løbende at udvikle kvalifikationslønsystemet og gøre det dynamisk, f.eks. ved hver 2-3 år at justere det og vurdere, om kriterierne skal ændres.