
Ikke alle har styr på, hvad bogstaverne i LGBT+ står for. Og det behøver man heller ikke at have, så længe alle medarbejdere har et trygt arbejdsmiljø uafhængigt af deres kønsidentitet, seksuelle orientering og alder. Ny kampagne fra Arbejdsmiljørådet sætter fokus på forebyggelse og håndtering af seksuel chikane rettet mod unge LGBT+ medarbejdere.
Kampagnens budskab er, at respekt for andres grænser er grundlæggende på en arbejdsplads, og at en inkluderende kultur kan forebygge krænkende adfærd – for fremtidens medarbejdere fortjener også et trygt arbejdsmiljø.
Der skal være plads til alle – også når man går på arbejde.
Spørgsmål, kommentar og jokes er ikke altid lige sjove for alle. Der er dem, der går over grænsen. Måske fordi kollegaen har en anden seksuel orientering eller kønsidentitet end dem selv. Som virksomhedsejer må man forvente, at der blandt især yngre medarbejdere kommer til at være en større grad af diversitet i takt med, at samfundet som helhed bliver mere mangfoldigt – blandt andet på områder som køn og seksualitet.
- Der skal være plads til alle – også når man går på arbejde. Nogle gange kan en generationskløft medføre misforståelser. Og selvom det ikke er af ond vilje, kan det have negativ indvirkning på arbejdspladsen. Her kan kampagnen hjælpe, siger Katrine Nordbo Jakobsen, chefkonsulent i TEKNIQ.
Formålet med kampagnen er at forebygge seksuel chikane blandt LGBT+ medarbejdere og inspirere arbejdspladserne til at skabe en rummelig, tryg og inkluderende kultur. Arbejdsmiljørådet har blandt andet udarbejdet en Q&A med spørgsmål og svar, som er målrettet ledere. Her gives blandt andet konkrete råd til, hvordan man kan tage hånd om seksuel chikane, og der gives svar på, hvordan man kan skabe en inkluderende arbejdspladskultur.
De unge er ikke kun dem, der er mest udsatte. Det er også dem, der kommer til at være rygraden i fremtidens arbejdsmarked.
Særligt unge LGBT+ medarbejdere, da de kan være dobbelt udsatte. Forskningen peger på, at det er unge i den aldersgruppe, der oftest oplever at blive udsat for uønsket seksuel opmærksomhed og chikane på arbejdspladsen. Samtidig peger undersøgelser på, at manglende åbenhed og diskrimination relateret til seksuel orientering på arbejdspladsen hænger sammen med en markant øget risiko for mistrivsel.
- De unge er ikke kun dem, der er mest udsatte. Det er også dem, der kommer til at være rygraden i fremtidens arbejdsmarked. Så der er en masse fordele at hente ved tidligt at omstille sig på de forskelle og mulige faldgruber der er, når forskellige verdenssyn mødes. For alle præsterer bedst, når de har det godt på deres arbejdsplads, siger Katrine Nordbo Jakobsen.
Et godt sted at starte, er ved at orientere sig i den Q&A for området, som Arbejdsmiljørådet har udarbejdet. Følgende to eksempler er et uddrag af kampagnematerialet:
Hvordan får jeg mine medarbejdere med på at skabe en inkluderende og mangfoldig arbejdsplads?
Vær en synlig og engageret leder. Som leder er det vigtigt, at du selv går forrest og viser, at mangfoldighed og inklusion er en prioritet. Dine handlinger og holdninger sætter tonen for hele arbejdspladsen. Vis tydeligt din støtte til mangfoldighed og LGBT+ inklusion gennem kommunikation, politikker.
Hvilke krænkede handlinger kan LGBT+ personer opleve på arbejdspladsen?
Krænkende handlinger kan spænde fra åbenlys diskrimination til subtile mikroaggressioner. Eksempler på krænkelser kan fx være: