Danmark er blandt de mest digitaliserede samfund i verden. Men vi kan blive endnu bedre.
Vi er blandt de bedste i EU, når det kommer til digital infrastruktur, hvor både mobile bredbånd og internetforbindelser generelt er gode. En høj grad af digitalisering er centralt for vores velfærdssamfund og for vores virksomheder.
Men for også fremover at sikre produktivitetsvækst og høj konkurrenceevne i forhold til udlandet er det helt
centralt, at virksomhederne stadig automatiserer og digitaliserer produktionen, og at virksomhederne har
gode betingelser for at blive ved med at investere i nye teknologier.
For vores førerposition er i fare. Mange lande afsætter langt flere midler og arbejder mere strategisk med at udrulle nye teknologier, end Danmark gør, og hvis Danmark skal følge med, så skal ambitionsniveauet op.
Vi ligger i dag på en bundplacering, når det kommer til åbenheden af offentlige data. Det hindrer god konkurrenceevne og bremser vækst og innovation. Der er et betydeligt potentiale i at skabe et bedre overblik over data og rydde de tekniske begrænsninger for at få adgang af vejen.
Danske virksomheder har igennem flere projekter vist, at når offentlige data er tilgængelige, så kan dataene
anvendes til at optimere virksomhedernes forretningsgange og danne grundlag for nye forretningsmuligheder
og innovation. I dag findes for eksempel kun 25 åbne offentlige datasæt på Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets område i modsætning til for eksempel 250 åbne datasæt på Beskæftigelsesministeriets område.
TEKNIQ Arbejdsgiverne mener, at der skal være økonomiske incitamenter til at investere i digitalisering og automatisering. Det kan blandt andet ske gennem fradrag til virksomhederne på både investeringen i maskiner og ny teknologi og opbygning af nye digitale kompetencer hos medarbejdere.