Tina Voldby

Tina Voldby

Underdirektør

tvo@tekniq.dk

7742 4238

Coronakrisen får antallet af lærlinge til at styrtdykke

Både installations- og metalbranchen oplever et voldsomt fald i antallet af indgåede uddannelsesaftaler. TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer til øjeblikkelig politisk handling.

Efter i en årrække at have toppet alle statistikker over antallet af lærlinge og uddannelsesaftaler kan også installationsbranchen nu mærke konsekvenserne af coronakrisen på dette område.

Antallet af indgåede uddannelsesaftaler er i coronaperioden fra den 12. marts 2020 til den 29. april 2020 faldet med knap 50 procent på vvs-energiuddannelsen og elektrikeruddannelsen i forhold til samme periode sidste år.

”Det er en meget alvorlig, om end forventelig, udvikling, som tydeligt viser, den kritiske situation branchen står i,” siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, og uddyber:

”Den usikkerhed, som coronakrisen har udløst, omkring aktiviteten i branchen både under og efter det øjeblikkelige virusudbrud, får naturligt nok virksomhederne til at holde igen, når det gælder om at ansætte lærlinge. Virksomhederne reducerer deres omkostninger og har svært ved at overskue, om ordrebøgerne bliver fyldt op. Derfor vælger mange at stoppe op og vurdere situationen nøje, inden man laver 3-4-årige kontrakter med nye lærlinge,” siger Tina Voldby.

Det samme billede ses i landets metalvirksomheder. Her er antallet af indgåede uddannelsesaftaler faldet med hele 80 procent på smedeuddannelsen og 85 procent på industriteknikeruddannelsen.

”En stor del af vores medlemsvirksomheder er afhængige af eksport til andre lande. Og derfor er de naturligvis ekstra sårbare, når der opstår en situation som den, vi står midt i lige nu, hvilket igen får dem til at skrue ned for lærlingeaktiviteten,” siger Tina Voldby.

Hun understreger derfor, at der er et voldsomt og akut behov for, at man fra politisk side får vedtaget en lærlingepakke, der kan stimulere virksomhedernes lyst til og muligheder for igen at lukke op for flere lærlinge – ikke mindst set i lyset af at mange netop er ved at afslutte grundforløbet og skal ud og finde en praktikplads.

”Vi efterlyste allerede politisk handling for mere end en måned siden. Men intet er sket, og nu ser vi konsekvenserne. Vi har brug for initiativer, der midlertidigt dækker virksomhedernes omkostninger ved at have lærlinge og stimulerer virksomhederne til at ansætte nye lærlinge, ellers taber vi de unge på gulvet,” siger Tina Voldby.

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.