Birger T. Christiansen

Birger T. Christiansen

Teknisk konsulent

btc@tekniq.dk

2333 9128

Er dit hus klar til kulden?

Det kolde vejr er på vej. Dermed er det også tid til at få tjekket rørene efter i både sommerhus og helårsbolig, hvis du vil undgå ubehagelige overraskelser – især når frosten atter tager af.

Efter et usædvanligt mildt efterår, ser det nu ud til, at vi går koldere tider i møde. I hvert fald har DMI meldt ud, at Danmark står overfor et markant vejrskifte, hvor temperaturerne hastigt kan nærme sig nulpunktet. Derfor gælder det også om at få tjekket boligens rørinstallationer, hvis du vil sikre dig, at de er klar til frostvejret.

”Det er altid en god idé at få tjekket rørene løbende. Det gælder især, hvis du har fået foretaget større renoveringer eller tilbygninger indenfor det seneste år. Har du fx fået installeret nyt toilet eller bad, er det en rigtig god idé at tjekke, om rørene nu også er tilstrækkeligt isoleret til at klare de faldende temperaturer – fx om det første vand, der kommer ud af hanen, er usædvanlig koldt. Er det tilfældet, bør du få kigget installationen nærmere efter,” anbefaler Birger T. Christiansen, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:

”Det er let at glemme risikoen for frostskader efter et par rimelig milde vintre, som vi har haft de senere år. Men hvis du har rørinstallationer i murene ud mod det verdenshjørne, den kolde vind blæser fra, så risikerer du skader efter ganske kort tid, når rørene ikke er tilstrækkeligt beskyttede. Så det er nu, du skal sørge for at få dem tjekket,” siger han.

Alene sidste år registrerede brancheorganisationen Forsikring og Pension mere end 50.000 vandskader på grund af skjulte rør og stikledninger.

”En del af disse skader kunne formentlig være undgået, hvis man som boligejer løbende havde sørget for at få efterset rørinstallationerne – både isolation, samlinger og rørenes generelle tilstand,” siger Birger T. Christiansen.

Især sommerhuse er udsatte

Selvom der altså er god grund til at få kigget vvs-installationerne efter i helårsboligen, er det ikke mindst i landets mange sommerhuse, at frostsprængte rør kan få alvorlige konsekvenser.

”Det skyldes jo, at man ofte først vil opdage disse skader, længe efter de er opstået. På den måde kan selv små frostsprængninger få lov til at stå og sive i lang tid, før de bliver udbedret. Og det kan blive en dyr omgang, hvis man ikke sørger for at forebygge problemerne. Samtidig er sommer- og fritidshuse ofte mindre godt isolerede end vores helårsboliger, hvilket øger risikoen for frostskader,” advarer Birger T. Christiansen.

Ikke mindst i år, hvor coronapandemien har lagt en dæmper på de helt store fejringer, vil mange danskere formentlig vælge at holde jul i fritidsboligen.

”Gør I det, er det ekstra vigtigt, at I sørger for at frostsikre rørene, inden du og resten af familien tager hjem igen,” opfordrer Birger T. Christiansen.

Kom problemerne i forkøbet

Ifølge konsulenten kan du dog komme ganske langt med nogle få forholdsregler, hvis du vil sikre sommerhusets rør og toiletter mod frostsprængninger.

”Først og fremmest gælder det om at lukke for hovedhanen i målerbrønden. Det beskytter ikke i sig selv mod frostsprængninger, men det forhindrer vandet i at blive ved med at løbe ud i huset, hvis uheldet skulle være ude,” siger Birger T. Christiansen.

Samtidig anbefaler han, at man åbner for alle hanerne i huset.

”På den måde får du tappet det resterende vand af og undgår, at der er stillestående vand i rørene, som kan fryse til. Af samme årsag bør du også trække ud i toilettet,” siger han.

Derudover opfordrer han til, at man sikrer vandlåsen med for eksempel frostvæske og afmonterer termostatbatteriet, hvis man har fået det installeret.

Ikke gør det selv-arbejde

Når det gælder helårsboligen, er det ikke muligt at træffe de samme forholdsregler. Og rammes landet af hård frost, er der under alle omstændigheder risiko for rørskader i både fritids- og helårsboligen. Skulle det ske, er det afgørende, at man ikke selv forsøger eksempelvis at tø rørene op igen.

”Vi ser jævnligt tilfælde, hvor man på den måde gør ondt værre. Ja, der har været eksempler på boligejere, der har kunnet supplere deres rørskader med en brandskade, fordi de fx har fyret op for en varmeblæser eller åben ild i forsøget på at tø rørene op igen og så har fået sat ild til eksempelvis isoleringen,” siger Birger T. Christiansen og fortsætter:

”Derfor bør man altid benytte en autoriseret vvs-installatør til både at tø rørene op igen og udbedre eventuelle skader. På den måde undgår du, at regningen bliver endnu større, end den behøver at være. Og vil du have flere gode råd til at få frostsikret dit hjem eller sommerhus, er det også bedst at alliere dig med en dygtig fagmand.”

 

Værd at vide

Er du i tvivl om, hvorvidt dine rør er blevet ramt af frostskader, kan du holde øje med vandmåleren. Hvis uheldet har været ude, vil måleren dreje rundt, selvom du har lukket for alle husets vandhaner.

 

Her er risikoen størst:

  • Når du har fået udført større renoveringsarbejde af eksempelvis vådrum, hvor der er risiko for ikke-isolerede vandrør.
  • Når du har skjulte vandrør, hvor det kan være svært at opdage en opstået skade.
  • Når vandet står stille i rørene i længere tid – eksempelvis i sommerhuse, der er lukket ned for vinteren.
  • Når dine vandrør er udsatte i forhold til vind og vejr eller ikke er tilstrækkeligt isolerede. Det kan især være tilfældet i ældre huse, hvor rørene er placeret i uisolerede loftsrum eller skunke.
  • Hvis du i det hele taget har vandrør, der ligger udenfor den isolerede del af boligen (klimaskærmen). Husk dog, at isolering ikke er en garanti mod frosne rør. Det forsinker blot processen. Luk derfor altid for vandet, hvis du er væk fra fritidsboligen i længere tid.
Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne er en organisation med klart fokus på teknik-og installationsbranchen samt industri. Som medlem får du en lang række fordele, der er tilpasset netop dine behov.